Gaoling - wielka góra dobroczynnej glinki

Dodane przez: Miodowa Mydlarnia Dnia: 18.02.2017 Wyświetlenia: 81

Kaolin (inaczej glinka kaolinowa bądź chińska) to osadowa skała ilasta charakteryzująca się giętkością, miękkością i przeświecaniem. Jej głównym składnikiem jest kaolinit – minerał z gromady krzemianów. Swą nazwę zawdzięcza chińskiej Wysokiej Górze (Kao-ling lub Gaoling), gdzie prawdopodobnie po raz pierwszy odkryto bogate złoża tego surowca. Obecnie kaolinit pozyskuje się m.in. w Chinach, USA, Rosji, Japonii, we Francji i Niemczech. W Polsce występuje na Dolnym Śląsku, w okolicach Świdnicy, Strzelina, Turoszowa, Strzegomia i Bolesławca.

 

Kaolinit zawiera wiele mikro i makroelementów takich jak krzem, fosfor, żelazo, wapń, magnez, cynk, miedź czy selen. Stanowi zatem skoncentrowane źródło substancji mineralnych pochodzenia naturalnego, łatwo przyswajalnych przez organizm człowieka. I uwaga – glinka pozostaje obojętna chemicznie, co oznacza, że nie wykazuje wrażliwości na przemiany chemiczne podczas pozyskiwania, transportu czy przetwarzania i trwale zachowuje swoje dobroczynne właściwości.

 

Glinkę kaolinową wykorzystuje się w przemyśle budowlanym i ceramicznym jako główny składnik masy porcelanowej czy fajansowej. Stąd też zamiennie stosuje się nazwę glinki porcelanowej. Od wieków odnosi ona także sukcesy w dziedzinie medycyny alternatywnej i kosmetyce.

 

Już starożytni odkryli, że glina, wydobywana z określonych lokalizacji, wykazuje wyjątkowe właściwości lecznicze. Używano jej do kąpieli i okładów błotnych. W II w n.e. rzymski lekarz i filozof greckiego pochodzenia Claudius Galenus (Galen) jako pierwszy dokonał podziału substancji na maści, kremy, papki i płyny. Wprowadziwszy kosmetykę do świata medycyny, popularyzował leczenie urazów, ropiejących ran i stanów zapalnych właśnie gliną.

 

Lecznicze gliny i iły (w medycynie i kosmetyce nazywane ogólnie glinkami) charakteryzują się bardzo dużą zdolnością absorpcji. Surowce te, dzięki rozwiniętej powierzchni (od kilku do nawet kilku tysięcy m2/g) tworzą na powierzchni skóry porowatą powłokę, która szczelnie wypełnia pory, zmarszczki i zakamarki, wyciąga z nich szkodliwe substancje, toksyny i łój. Silnie absorbuje wodę, cząsteczki aromatyczne i węglowodory. Pochłania zanieczyszczenia, martwe komórki, bakterie. Dlatego właśnie glinka znacząco zmniejsza obrzęki, guzy, ropnie i torbiele. Jest szczególnie skuteczna w detoksykacji. Oczyszczona skóra staje się lepiej dotleniona i ukrwiona. Nie od dziś wiadomo, że złuszczenie martwego naskórka i odblokowanie porów ułatwia wchłanianie substancji odżywczych i pielęgnujących zawartych w preparatach kosmetycznych. Według najnowszych badań glinka stosowana wewnętrznie wykazuje również właściwości chelatujące, to znaczy wiąże metale ciężkie (np. arsen, kadm, ołów, rtęć) oraz toksyny i ułatwia ich wydalanie, determinując głębokie oczyszczenie naczyń krwionośnych i odtrucie organizmu.

 

 

Glinka biała to najdelikatniejsza odmiana minerału. Charakteryzuje się obfitą zawartością krzemianu glinu, krzemu, wapnia, magnezu, żelaza, potasu oraz sodu i soli mineralnych. Pobudza krążenie krwi, subtelnie złuszczając martwe komórki, oczyszczając skórę i stymulując regenerację tkanek. Wykazując działanie odżywcze, doskonale sprawdza się w codziennej pielęgnacji skóry suchej, delikatnej i wrażliwej. Działa również łagodząco, oczyszczająco, zabliźniająco, dzięki czemu poprawia koloryt skóry i rozjaśnia przebarwienia. Regularnie stosowana, wycisza nadmiernie widoczne naczynka krwionośne i rozjaśnia rumień. Doskonale wchłania nadmiar sebum. Wspiera leczenie wyprysków i stanów zapalnych. Delikatnie ściąga pory. Zapobiega powstawaniu kolejnych zmian. Skutecznie pielęgnuje również cerę tłustą i mieszaną.

 

Łagodność i skuteczność białej glinki wykorzystuje się w pudrach i zasypkach dla niemowląt, do produkcji maseczek, podkładów, cieni do powiek, mydeł i beztłuszczowych zmywaczy.

 

W Miodowej Mydlarni cenimy szlachetne walory białej glinki, dlatego używamy jej do wytwarzania:
• mydła naturalnego: PEELING MORELOWY Z JEDWABIEM, MIODEM I GLINKĄ BIAŁĄ
• maseczek: SŁODKI KOKOS, LEN I CHIA

Glinka zielona pozyskiwana jest ze skał krzemionkowo-aluminiowych. Jej walory lecznicze i pielęgnacyjne wynikają głównie z silnych właściwości absorpcji wody, zanieczyszczeń i substancji toksycznych. Wykazuje zdolności antyseptyczne i antybiotyczne. Dodatkowo doskonale matuje, ściąga pory, wysusza, reguluje łojotok. Polecana szczególnie dla cery trądzikowej, tłustej, ze skłonnością do przetłuszczania wybranych partii twarzy, z widocznie rozszerzonymi porami.

 

Miodowa Mydlarnia zamknęła moc zielonej glinki w słoiczku z maseczką GREEN POWER.

Glinka fioletowa źródło swe znajduje w skałach krzemionkowo-glinowych. Popularność w kosmetyce zawdzięcza właściwościom dotleniającym tkanki i pobudzającym krążenie. Podobnie jak pozostałe glinki silnie absorbuje zanieczyszczenia i toksyny nagromadzone w skórze, dzięki czemu skutecznie ją oczyszcza. Ponadto charakteryzuje się interesującym kolorem, co z pewnością podnosi walory relaksacyjne podczas stosowania kosmetyków z jej udziałem.

 

Miodowa Mydlarnia poleca sól do kąpieli LAWENDOWE WZGÓRZA oraz ODMŁADZAJĄCY PEELING RYŻOWY – kosmetyki te oddziałują skutecznie zarówno na skórę, jak i zmysły wzroku oraz węchu.

 

Komentarze

Dodaj komentarz