O białej herbacie

Dnia: 23.12.2020 Wyświetlenia: 518

Delikatne, pokryte srebrzystobiałymi włoskami  - listki białej herbaty -  pochodzą z krzewu Camellia Sinensis, tego samego, który daje nam również herbatę czarną i zieloną. Ten skromny, zimozielony krzew osiąga wysokość 3-4 metrów. Zazwyczaj jednak jest przycinany do dwóch metrów, żeby ułatwić zbiory. W taki sposób, zbieracze z łatwością mają dostęp do najszlachetniejszych części rośliny – młodych listków oraz soczystych pączków. To właśnie z nich, tak zwanych srebrnych końcówek („silver tips”) otrzymuje się białą herbatę.
Autor: Timothy Newman Źródło: Unsplash

Autor: Timothy Newman Źródło: Unsplash

Proces jej obróbki składa się tylko z dwóch etapów: więdnięcia oraz suszenia. Więdnięcie służy zmniejszeniu wilgotności oraz zmiękczeniu liścia. Suszenie ma na celu zatrzymanie fermentacji.  W rezultacie herbata zachowuje swoje unikalne walory smakowe – jest delikatna, odświeżająca oraz po zaparzeniu ma bladożółty kolor. Na wielu plantacjach białą herbatę produkuje się wyłącznie ręcznie bez użycia maszyn oraz suszy się w półcieniu na świeżym powietrzu.

Autor: Timothy Newman Źródło: Unsplash

Autor: Danurwendho Adyakusuma Źródło: Unsplash

Biała herbata w większości pochodzi z Chin, z prowincji Fujian położonej na południowo-wschodnim wybrzeżu. To najbardziej górzysty rejon tego kraju. Mówi się o nim, że w ośmiu częściach składa się z gór, z jednej części z wody oraz jednej z pól uprawnych. Jest tu również dużo lasów... Bogactwu przyrody wtóruje różnorodność językowa. Mimo, że etnicznie większość miejscowej ludności to Chińczycy Han, posługują się oni różnymi dialektami. Do najpopularniejszych należą języki Min: w północnej i południowej wersji, język Hakka oraz dialekt Henghua.


Naturalnie, inność, szczególnie ta językowa, rodzi wyzwania komunikacyjne.  W takich sytuacjach, pomocne są tradycje, które ułatwiają porozumienie. W Fujian służy temu herbaciana ceremonia gonkfu, zwana również kungfu. W tłumaczeniu na polski znaczy to „umiejętnie przygotowana herbata”. Czynniki, które decydują o jakości naparu, to woda, temperatura parzenia, zestaw pięknych oraz praktycznych przedmiotów: zaparzaczy, dzbaneczków, ściereczek. Najważniejsze jest jednak dobre towarzystwo – to one gwarantuje sukces ceremonii. Ta właśnie  świadomość inspiruje Miodową Mydlarnię do tworzenia wyjątkowych produktów dla wspaniałych klientów. Jednym z nich są nasze herbaciane mieszanki obfitujące w najlepsze składniki. Znajdą tu Państwo również białą herbatę, która jest ważnym elementem Esencji Lasu. Zapraszamy do skosztowania!


Autor: M.Ł.

Autor: 五玄土 ORIENTO Źródło: Unsplash

Komentarze

Dodaj komentarz