Olej konopny – roślinny przyjaciel skóry

Dnia: 13.10.2020 Wyświetlenia: 132

Nieprzespane noce, zanieczyszczenia, czynniki pogodowe ... Nasza skóra mierzy się z różnymi wyzwaniami i całkiem nieźle sobie radzi. Służy jej do tego płaszcz hydro-lipidowy, który jest naturalną barierą ochronną przeciwko wysuszeniu, starzeniu się, czy podrażnieniom.

Nieprzespane noce, zanieczyszczenia, czynniki pogodowe ... Nasza skóra mierzy się z różnymi wyzwaniami i całkiem nieźle sobie radzi. Służy jej do tego płaszcz hydro-lipidowy, który jest naturalną barierą ochronną przeciwko wysuszeniu, starzeniu się, czy podrażnieniom. Składa się z dwóch składników: wody (przedrostek hydro-) oraz lipidów, czyli tłuszczów. Ważnym elementem naszej pielęgnacji jest właśnie dbałość o ten płaszcz. Nie da się go przecież wymienić - on nigdy nie wyjdzie z mody...  W związku z tym, żeby służył nam jak najdłużej, coraz częściej sięgamy po oleje roślinne.  Wspierają one gospodarkę lipidową skóry, równocześnie dostarczając bogatych składników odżywczych bez zaburzania jej równowagi. Oleje powstają z najtłustszych części roślin: nasion i orzechów i zawierają bogactwo składników odżywczych. W tej grupie wyróżnia się olej konopny, który uważany jest za „najbardziej zrównoważony olej natury”. Miodowa Mydlarnia zna jego siłę i dlatego jest nieodzownym elementem kilku naszych kosmetyków.

Olej konopny ma ciemnozieloną barwę, delikatnie orzechowy zapach i jest otrzymywany z nasion konopi siewnej. Roślina ta była wykorzystywana już 50 000 lat temu jako jedno z pierwszych włókien użytkowych. Współcześnie używa się ją w produkcji papieru, tekstyliów, kosmetyków, jako ocieplenie czy nawet biopaliwo. Konopia jest uprawiana na skalę przemysłową w ponad 30 krajach - głównym producentem są Chiny, a na drugim miejscu Francja. Jej popularność wciąż rośnie ze względu na wszechstronne zastosowanie oraz stosunkową łatwość w uprawie. Występuje również w Polsce, skąd pochodzi olej stosowany przez Miodową Mydlarnię. Jest on lokalnie (na Podlasiu) tłoczony na zimno, dzięki czemu trafia do nas świeży i bogaty we wszystkie  dobroczynne właściwości. 

Dwa główne superskładniki oleju konopnego to kwasy omega 6 i omega 3. Są to tłuszcze nienasycone, które  wspomagają naturalny cykl naprawy i regeneracji skóry. Występują tu one w idealnej proporcji 3:1, co zapewnia zrównoważoną pielęgnację.  Poza tym, olej zawiera: witaminy A (w postaci karotenu), E, D, B1 i B2, które zapobiegają starzeniu, nawilżając oraz łagodząc stany zapalne. Mieszankę tą uzupełniają minerały: potas, magnez, cynk, żelazo i fosfor, które również mają właściwości regeneracyjne. 

Olej konopny gra ważną rolę w olejku do twarzy CZARNUSZKA Z TAMANU, który stworzony został z myślą o skórze problematycznej. Jest olejem suchym - wchłania się szybko i nie pozostawia tłustej powłoki oraz niekomedogennym - nie zatyka porów. Tłusta skóra często jest skórą podrażnioną przez zbyt silne kosmetyki, na przykład na bazie alkoholu, co prowadzi do jej nadmiernego przetłuszczania się. Właściwości tego oleju przywracają jej równowagę, wyrównując stopień nawilżenia.

W BALSAMIE KONOPNYM DO DŁONI I PAZNOKCI, olej ten zmiękcza wysuszoną czy łuszczącą się skórę; łagodzi oraz zapobiega podrażnieniom. Ma też działanie antybakteryjne - wspomaga nawet gojenie się ran. Jego dobroczynne właściwości wykorzystane są również w olejku do ciała ZACHWYT, gdzie jest składnikiem o działaniu relaksacyjnym, odmładzającym i nawilżającym. Olej ten jest również wykorzystany w mydełku naturalnym KONOPIE Z MŁODYM JĘCZMIENIEM, które jest doskonałe dla wrażliwej, atopowej skóry, w tym również delikatnej skóry dziecka.

Dodane przez: M.Ł.

Komentarze

Dodaj komentarz