Mydła naturalne

TRADYCYJNY WYRÓB MYDŁA METODĄ NA ZIMNO

Każde mydło, w tym mydło wytwarzane na bazie produktów naturalnych, jest rezultatem procesu saponifikacji (zmydlenia) tłuszczy. Z chemicznego punktu widzenia, mydło jest więc solą kwasów tłuszczowych.

W Miodowej Mydlarni stosujemy metodę „na zimno’ – oleje i tłuszcze poddajemy działaniu ługu sodowego w ściśle określonych ilościach i proporcjach w temperaturze 30 – 45°C, w zależności od receptury. Tak niska temperatura umożliwia zachowanie aktywnych składników mydła, pochodzących z olei i naturalnych dodatków, którymi wzbogacane jest mydło, w ilości zdecydowanie większej niż ma to miejsce w masowej, przemysłowej produkcji, gdzie temperatura masy mydlanej sięga nawet 80 – 90°C (tzw. metoda „na gorąco”). Tak wysoka temperatura niszczy większość komponentów aktywnych, wrażliwych na ciepło.

Metoda „na zimno” pozwala na korzystanie z dobrodziejstw kosmetycznych olei bazowych, umożliwia dodanie miodu, maceratów, oleju lnianego, oleju słonecznikowego, oleju ze słodkich migdałów, ziół, produktów mlecznych, olejków eterycznych.

Jest to wprawdzie czasochłonny, wymagający wiedzy i doświadczenia sposób, lecz najbardziej korzystny dla użytkownika mydła.

W REZULTACIE POWSTAJE MYDŁO O DOSKONAŁYCH WŁASNOŚCIACH MYJĄCYCH I KOSMETYCZNYCH,
BOGATE W AKTYWNE SKŁADNIKI UŻYTYCH TŁUSZCZÓW I DODATKÓW NATURALNYCH.

  • AWOKADO Z JEDWABIEM I MNISZKIEM LEKARSKIM Delikatne mydło o bardzo wysokich właściwościach odżywczych, nawilżających i łagodzących. Przeznaczone do każdego rodzaju skóry, ale wybitnie skorzysta z niego skóra wrażliwa, delikatna, również podrażniona oraz starzejąca się. Do mydła nie został dodany żaden aromat, a zielona barwa mydła pochodzi od owocu...
    0 Recenzje
    17,00 zł
    W magazynie
  • KAKAOWE Z MIODEM MALINOWYM I OLEJEM RYŻOWYM Kojące i łagodne, bezzapachowe mydło z dodatkiem oleju ryżowego, miodu i kakao świetnie nadaje się dla osób z cerą suchą oraz często podrażnioną. Znakomicie oczyści skórę, pozostawiając ją elastyczną i nawilżoną. Olej z otrąb ryżu uważany jest za olej hipoalergiczny – doskonały dla skóry wrażliwej i delikatnej,...
    1 Recenzje
    15,00 zł
    W magazynie
  • KAROTKA Z MIODEM, PYŁKIEM I OLEJEM MIGDAŁOWYM Prawdziwie luksusowe mydło obfite w cenne oleje i dodatki : olej ze słodkich migdałów, czerwony olej palmowy, oliwa z oliwek, olej kokosowy, rycynowy i z pestek winogron; sok marchwiowy, miód, pyłek i wosk pszczeli oraz węgiel aktywny. Mydło to delikatnie oczyszcza, mocno odżywia, regeneruje, koi i nawilża...
    2 Recenzje
    17,00 zł
    W magazynie
  • ROZMARYN Z MIĘTĄ To mydło jest baaardzo ziołowe - wykonane na bazie olejowego maceratu rozmarynowego. Dzięki temu, aktywne składniki rozmarynu przeniknęły bezpośrednio do oleju, a tym samym do mydła. Połączenie maceratu rozmarynowego z olejkami eterycznymi rozmarynowym i miętowym dało doskonałe mydło o właściwościach bakteriobójczych i odkażających,...
    0 Recenzje
    15,00 zł
    W magazynie

Zobacz wszystkie mydła naturalne

O MYDLE NATURALNYM więcej

Mydła naturalne wytwarzane „metodą na zimno” są czasem nazywane mydłami miękkimi, w odróżnieniu od mydeł masowej produkcji (mydła tzw. twarde). Spowodowane jest to innym (absolutnie nieporównywalnie lepszym w mydłach naturalnych) składem surowcowym. Mydła twarde posiadają syntetyczne chemiczne dodatki, które utwardzają mydło. Mydła naturalne – choć tzw. miękkie, wcale takie nie są, nie tworzą jakiejś plastycznej masy typu plastelina czy kisiel. Są wytwarzane w formie stałej, w postaci kostek, bloków czy babeczek. Jednakże prawdą jest, że mogą szybciej „rozmiękać” w czasie ich używania. Odpowiedzialna za ten fakt jest cenna gliceryna, która występuje w dużym stężeniu w mydle naturalnym. Gliceryna ma silne właściwości wchłaniania i wiązania wilgoci – stąd używane mydło może się z czasem rozmiękczyć. Aby temu zapobiec, mydła nie należy pozostawiać w mokrej mydelniczce. Powinno ono wyschnąć – najlepiej zastosować ażurową mydelniczkę, mydelniczkę z odpływem lub mydelniczkę typu kratka.

Zapasowe mydła powinny być przechowywane w miejscu suchym, chłodnym, z dala od promieni słonecznych.

pszczola_love

Zdarza się, że mydła wytwarzane „metodą na zimno” mają na swej powierzchni biały osad. Jest to naturalny rezultat dostępu powietrza do masy mydlanej podczas reakcji zmydlania, a jego intensywność zależy od temperatury reakcji, temperatury otoczenia, rodzaju olejów. Nalot taki nie świadczy o zepsuciu się mydła, nie jest niebezpieczny dla skóry. Znika po pierwszych użyciach mydła.

pszczola_love

Mydło naturalne wytwarzane w Miodowej Mydlarni nie jest produktem czysto leczniczym, jest przede wszystkim doskonałym środkiem myjącym wzbogaconym surowcami o działaniu kosmetycznym.

Wszystkie informacje, opisy i porady podane na stronie internetowej www.miodowamydlarnia.pl służą wyłącznie do celów poznawczych i nie mogą być użyte do diagnozowania chorób lub zastępować porady lekarskiej. Klient ponosi odpowiedzialność za zapoznanie się ze składem produktu celem wykluczenia potencjalnych reakcji alergicznych. Miodowa Mydlarnia nie ponosi żadnej odpowiedzialności za niewłaściwe wykorzystanie informacji i użycie produktu niezgodne z przeznaczeniem.

 

DLACZEGO NIE WARTO UŻYWAĆ MYDEŁ MASOWEJ PRODUKCJI

Mydła, które można znaleźć na półkach supermarketów i drogerii, często mają niewiele wspólnego z produktem naturalnym. Produkcja mydła na skalę przemysłową z użyciem tylko naturalnych komponentów jest wręcz nieopłacalna. Naturalne oleje roślinne, olejki eteryczne, produkty pszczele czy naturalne dodatki są kosztownymi surowcami do wytwarzania mydeł. Stosuje się więc tanie, mające negatywny wpływ na skórę, a nieraz na całe ciało, sztuczne zamienniki, takie jak środki powierzchniowo czynne, środki pianotwórcze, wszechobecne i bardzo szkodliwe detergenty typu laurylosiarczan sodu czy etoksylowany laurylosiarczan sodu (tzw. SLS i SLES), glikole (zamiast gliceryny), chemiczne konserwanty (parabeny, formaldehydy), syntetyczne aromaty i barwniki, sztuczne emulgatory, substancje nawilżające i związki chemiczne regulujące pH (np. Triethanolamine – TEA), stabilizatory (np. Disodium EDTA), a także produkty ropopochodne (np. olej parafinowy, parafina, wazelina).

♦  Substancje te działają drażniąco na skórę, wysuszają, zaburzają wydzielanie łoju i potu, mogą powodować reakcje alergiczne, stany zapalne i wiele problemów skórnych, takich jak wypryski, pokrzywki, rumień, a w skrajnych przypadkach atopowe zapalenie skóry. Szczególnie szkodliwie działają na skórę dzieci, niemowląt oraz na skórę w okolicach narządów płciowych.
♦  Mydła komercyjne są też zazwyczaj pozbawione gliceryny, która jest uwalniana w naturalnym procesie zmydlania tłuszczy. Gliceryna sprawia, że mydło nie wysusza skóry, ale ją dobrze nawilża i tonizuje. Jednakże, dla producentów masowych, gliceryna jest produktem zbyt cennym i zostaje najczęściej od mydła odseparowana i zastąpiona syntetycznym nawilżaczem lub z powrotem dodana do mydła, ale już w znacznie mniejszej ilości.
♦  W masowej produkcji fabrycznej, sposób wytwarzania mydła jest niekorzystny dla naturalnych substancji wprowadzanych do mydła, ze względu na wysoką temperaturę, jakiej poddawane jest mydło: 70 – 90°C. („metoda na gorąco”). Zazwyczaj komponenty naturalne ulegają wtedy zniszczeniu.
♦  Jeśli producent pisze w składzie mydła o zawartości składników naturalnych, często są to niewielkie, niejednokrotnie śladowe ilości.

Warto więc z uwagą czytać i analizować informacje na opakowaniach i podejmować świadome i mądre decyzje dotyczące zakupu mydła.