Naturalne oleje i masła

OLEJ Z AWOKADO
Olej z awokado w kosmetyce używany jest od dawna, ze względu na swoje szerokie działanie. Zawiera kwasy tłuszczowe: olejowy , linolowy , palmitynowy i stearynowy, lecytynę, aminokwasy, sole mineralne, witaminy: A, E, C, D, a także potas i żelazo.

Polecany jest zwłaszcza dla cery dojrzałej . Redukuje zmarszczki, poprawia napięcie i uelastycznia. Chroni przed działaniem szkodliwych czynników zewnętrznych oraz wolnych rodników . Pobudza także syntezę kolagenu .
Awokado docenią też osoby o cerze suchej i wrażliwej, ponieważ głęboko nawilża, wzmacnia naturalną barierę ochronną skóry i zapobiega ucieczce wody z naskórka. Na powierzchni skóry powstaje film ochronny, dzięki czemu jej stan znacznie się poprawia. Olej z awokado ma również działanie łagodzące i przeciwzapalne.

 

OLEJ JOJOBA
Zwany „złotym” – olej jojoba otrzymywany jest poprzez tłoczenie na zimno nasion krzewu jojoby. Jest niezwykle stabilny, odporny na jełczenie i ma doskonałą biozgodność z ludzką skórą – dlatego też, choć bardzo drogi, jest wysoko cenionym olejem kosmetycznym.

Olej jojoba jest zupełnie inny niż większość olei i ma też wyjątkowe właściwości. W zasadzie nie jest to olej, lecz wosk w postaci płynnej, zbudowany z nienasyconych estrów woskowych.

Zawiera dużą ilość witaminy E, posiada właściwości regeneracyjne, nawilżające i przeciwzapalne. Przenika przez wszystkie warstwy skóry. Jest bardzo bezpiecznym i łagodnym olejem. Można stosować go do każdego rodzaju cery. Gdy cera sucha produkuje zbyt mało sebum (czyli naturalnego łoju wytwarzanego przez ludzką skórę) – olej z jojoby doskonale zastąpi te niedobory i zapobiegnie wysuszeniu skóry. Odżywi ją, nawilży i zachowa naturalny kwaśny odczyn skóry. Gdy cera tłusta nadmiernie wydziela sebum i jest skłonna do wyprysków – olej jojoba pomoże w regulacji (wyhamuje) wydzielania sebum. Przyśpieszy regenerację komórek skóry i złagodzi stany zapalne.

Bez obaw może być stosowany przez osoby o wyjątkowo wrażliwej i skłonnej do podrażnień skórze. Nie zatyka porów, jest lekki i dobrze się wchłania.

 

OLEJ KOKOSOWY
Olej kokosowy jest otrzymywany poprzez tłoczenie i rozgrzanie kopry – twardego miąższu orzechów palmy kokosowej – drzewa naprawdę niesamowitego. W sanskrycie palma kokosowa znana jest pod nazwą „kalpa vriksha”, co znaczy „drzewo dostarczające wszystkiego, co potrzebne do życia”, w języku malajskim znana jest jako „drzewo tysiąca zastosowań”, na Filipinach nazywa sie ją „drzewem życia”, zaś mieszkańcy wysp Pacyfiku mówią o owocu palmy kokosowej – „lekarstwo na wszelkie choroby”. Miodowa Mydlarnia korzysta również z innych dobrodziejstw palmy kokosowej: z mleczka i wiórków kokosowych.

Olej kokosowy zawiera przede wszystkim duże ilości kwasu laurynowego, który wykazuje silne działanie przeciwbakteryjne, a także wiruso- i grzybobójcze. Na powierzchni skóry antybakteryjne i antywirusowe właściwości kwasu laurynowego sprawiają, że olej kokosowy znakomicie nadaje się do zwalczania infekcji, wysypek i egzem, a także przyczynia się do leczenia drobnych skaleczeń i mikrourazów skóry oraz łagodzi świąd i ból po ukąszeniach owadów. Olej kokosowy zawiera także naturalne antyoksydanty, które zwalczają wolne rodniki, spowalniając procesy starzenia się skóry, sprawiając jednocześnie, że staje się ona jędrna i elastyczna. Kwasy tłuszczowe zawarte w oleju koksowym głęboko penetrują i odżywiają skórę, w rezultacie czego doskonale ją nawilżają, poprawiają sprężystość, wygładzają.

Tak wspaniałe właściwości kokosu wykorzystujemy w recepturach naszych maseł do twarzy i ciała; ponadto olej kokosowy jest jednym z podstawowych tłuszczy w naszej mydlarni do produkcji mydła, bowiem dodatkowo olej ten ma bardzo dobre własności myjące, daje dużo piany i utwardza mydło.

 

OLEJ KONOPNY
Uzyskuje się go w wyniku tłoczenia nasion konopi siewnej (Cannabis sativa) – NIE jest to więc marihuanowe konopie indyjskie :) Ma cudowną ciemnozieloną barwę i korzenno-orzechowy zapach. Pod względem właściwości i składu chemicznego olej konopny jest olejem unikalnym, zawiera on bowiem około 75% niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych w idealnych proporcjach, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania wielu struktur i procesów życiowych naszego ciała.

Ma naturalne właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne – działa więc ochronnie i kojąco w stanach zapalnych, podrażnieniach i zmianach skórnych (trądzik, atopowe zapalenie skóry, egzemy). Jest też doskonałym olejem nawilżającym, delikatnym, przeznaczonym nawet dla małych dzieci i niemowląt oraz alergików.
Świetnie się wchłania i nie zostawia na skórze tłustej warstwy. Skóra staje się bardziej miękka, sprężysta i wygładzona.

 

OLEJ LNIANY
Korzystny wpływ na kondycję skóry wynika z obecności w oleju lnianym nienasyconych kwasów tłuszczowych (omega-3, omega-6 i omega-9), a także flawonoidów, fitosteroli, witaminy E i F. Olej lniany nie tylko sprawia, że skóra staje się gładka i elastyczna, ale również łagodzi stany zapalne i świąd, przyspiesza leczenie ran i owrzodzeń oraz chroni przed działaniem wolnych rodników. Olej lniany wzmacnia mechanizmy obronne skóry, która narażona jest na wpływ szkodliwych czynników, takich jak zanieczyszczenia powietrza czy promienie słoneczne. W wyniku stosowania kosmetyków z olejem lnianym zmniejsza się również dyskomfort związany z przesuszeniem i uczuciem ściągnięcia skóry. Olej utrzymuje skórę nawilżoną, obniża jej szorstkość i zapobiega jej łuszczeniu się.

W mydlarstwie, olej lniany stosuje się jako dodatek, a nie jako składnik główny mydła. Ze względu na wysoką zawartość aktywnego chemicznie kwasu linolenowego, olej lniany niezwykle szybko ulega procesom rozkładu (jełczenia), a podstawowym czynnikiem przyspieszającymi rozkład jest wysoka temperatura. Metoda wyrobu mydła „na zimno” w Miodowej Mydlarni umożliwia zachowanie cennych właściwości oleju – dodaje się go, gdy temperatura mydła surowego spadnie sporo poniżej 40°C.

 

OLEJ MAKADAMIA
Uzyskuje się go z orzechów drzewa makadamia pochodzącego z lasów Australii. Swoją wyjątkowość zawdzięcza bardzo wysokiej zawartości kwasu oleopalmitynowego (omega 7). Jedynym olejem, który pod tym względem może równać się z olejem z makadamii jest tylko olej rokitnikowy.

Olej jest również bogatym źródłem skwalenu, naturalnego przeciwutleniacza, który jest składnikiem warstwy lipidowej ludzkiej skóry. Zawiera także znaczne ilości tokotrienolu, jednej z form witaminy E. Substancja ta jest dużo silniejszym antyutleniaczem i dużo lepiej chroni komórki przed wolnymi rodnikami niż tokoferol, podstawowa forma witaminy E.

Działa antybakteryjnie chroniąc skórę przed infekcjami, wspomaga regenerację komórek, chroni przed szkodliwym działaniem promieniowania UV, utrzymuje nawilżenie i elastyczność skóry.

Jest to tzw. olej „suchy” – jest bardzo lekki – cudownie się wchłania i nie pozostawia tłustego filmu na skórze.

 

OLEJ MARCHWIOWY
Tzw. olej marchwiowy jest oleistym ekstraktem wytwarzanym z korzeni marchwi. Jest bardzo cennym surowcem kosmetycznym przede wszystkim ze względu na dużą zawartość karotenoidów (prowitamina A). Głównymi karotenami występującymi w oleju są beta-karoten, alfa-karoten i gamma-karoten. Ponadto olej zawiera witaminy E, K, D oraz witaminę C, witaminy z grupy B, minerały, a także niewielkie ilości olejków lotnych.

Karotenoidy oraz rozpuszczalne w tłuszczach witaminy E i K charakteryzują się wysokimi właściwościami antyoksydacyjnymi, efektywnie chroniącymi komórki skóry przed toksycznym działaniem wolnych rodników – zapobiegają degeneracji komórek i hamują procesy starzenia się skóry.

Olej marchwiowy ma wysokie właściwości przeciwzapalne, zwiększa fizjologiczne funkcje skóry, stymuluje tworzenie się nowych komórek, korzystnie wspomaga system immunologiczny skóry, normalizuje wydzielanie sebum, przywraca skórze elastyczność oraz pomaga zachować miękkość i gładkość. Może być pomocny w wygładzaniu i zmniejszaniu blizn i rozstępów. Pozwala zmniejszyć suchość i swędzenie skóry.

Olej marchwiowy jest szczególnie korzystny dla skóry dojrzałej, suchej, zniszczonej, ze zmarszczkami lub skóry ze stanami zapalnymi. Idealnie nadaje się do zapobiegania oznakom starzenia się skóry wokół szyi i dekoltu.

Poza tym, olej marchwiowy, jak żaden inny, ma wyjątkową czerwono-pomarańczową barwę.

 

OLIWA Z OLIWEK
Jest niezwykle bogatym źródłem przeciwutleniaczy, głównie polifenoli, oraz nasyconych kwasów tłuszczowych. Zawiera również pełen zestaw tzw. witamin piękna – A, B, C, E i F.

Wyjątkowe właściwości oliwy powodują, że skóra pod jej działaniem staje się gładka, miękka i odświeżona. Witaminy w niej zawarte z łatwością przenikają w głąb skóry, nadając jej zdrowy i promienny wygląd. Zawarta w oliwie stosunkowo wysoka dawka witaminy F, chroni skórę przed nadmierną utratą wilgoci. Oliwa jest bogatym źródłem antyoksydantów, których obecność zapewnia skórze młodość i witalność. Oliwa wykazuje działanie kojące, łagodzące, wzmacnia naturalną odporność skóry, likwiduje jej szorstkość. Doskonale odżywia, nawilża oraz regeneruje skórę, opóźnia objawy starzenia. Posiada dobroczynne działanie ochronne przed czynnikami zewnętrznymi, uzupełniając wszelkie niedobory lipidowe.

Paradoksalnie, stosuje się ją w łagodzeniu objawów trądziku. Zapewnia minimalizację nadmiernego rogowacenia naskórka, oraz wspomaga regulację gruczołów łojowychi przywraca właściwy skład sebum. Zapobiega powstawaniu niedrożności mieszków włosowych, która najczęściej skutkuje występowaniem nieprzyjemnych, bolesnych stanów zapalnych.

Od wieków posiada zastosowanie w leczeniu stanów zapalnych, wspomaga leczenie ran, oparzeń, odmrożeń, atopowego zapalenia skóry, łagodzi objawy łuszczycy i łupieżu.

Posiada zastosowanie w pielęgnacji cer najbardziej wymagających, atopowych, alergicznych, nadwrażliwych. Poleca się ją szczególnie dla osób starszych, ze względu na działanie przeciwrodnikowe – oraz niemowląt i małych dzieci, zwłaszcza, kiedy źle tolerują preparaty syntetyczne.

 

OLEJ PALMOWY
Olej palmowy jest wytwarzany z owocu palmy oleistej. W skład oleju palmowego wchodzą w połowie nasycone i nienasycone kwasy tłuszczowe, między innymi: palmitynowy, laurynowy, mirystynowy oraz stearynowy. Olej ten zawiera również witaminę E, alfa- i beta-karoten (jest go tu znacznie więcej niż w marchwi), prowitaminę A, oraz koenzym Q10.

Olej palmowy ma cenne właściwości nawilżające i regenerujące. Jest doskonałym środkiem na rany i stany zapalne, gdyż posiada właściwości przeciwbakteryjne. Ze względu na dużą zawartość witaminy A jest szczególnie zalecany do skóry suchej i uszkodzonej (łuszczyce, egzemy, poparzenia słoneczne) – działa przeciwzapalnie i łagodząco. Doskonale natłuszcza, uelastycznia i odżywia skórę oraz wygładza drobne zmarszczki.

Olej palmowy jest bardzo chętnie używany w mydlarstwie – daje twarde mydło bogate w kremową pianę.

 

OLEJ RYCYNOWY
Olej rycynowy wytwarzany jest z rącznika pospolitego, zwanego powszechnie kleszczowiną pospolitą lub zwyczajnie, rycynusem. Zawiera przede wszystkim kwas rycynolowy (ok. 80%), kwasy oleinowy, stearynowy i linolowy. Dzięki temu olej rycynowy odżywia skórę, zapobiega utracie wilgotności naskórka, natłuszcza. Łagodzi stany zapalne i regeneruje skórę.

Mydło z zawartością oleju rycynowego daje dobre nawilżenie i intensywną kremow-bąbelkową pianę.

 

OLEJ RYŻOWY
Zawiera szereg aktywnych biologicznie składników, z których najważniejsze to:
-przeciwutleniacze (np. witamina E, gamma oryzanol, tokoferole) – działanie odmładzające, hamujące procesy starzeniowe, -stymulujące procesy naprawcze skóry
-kwasy tłuszczowe omega-6 (nawet 33%) i omega-9
-kwas stearynowy, kwas ferulowy – wyjątkowo korzystne dla zdrowia skóry
-sterole roślinne – mają kojące właściwości
-beta-karoten, alfa-karoten, likopen- mają właściwości odmładzające i normalizują pracę gruczołów łojowych
-koenzym Q10, polifenole i inne oksydazy chroniące przed starzeniem się skóry wywołane przez wolne rodniki
-ceramidy – odpowiadają za młody wygląd skóry, jej jędrność i gładkość
-skwalen – działa nawilżająco na skórę
-minerały: wapń, potas, magnez, fosfor, żelazo, cynk, miedź

Olej ryżowy wspomaga regenerację komórek i opóźnia procesy starzenia. Poprawia napięcie skóry. Ma też działanie kojące. Nie uczula, bardzo łatwo się wchłania, nie pozostawia tłustych śladów na skórze. Polecany dla osób z cerą suchą oraz często podrażnioną.

 

OLEJ SEZAMOWY
Powstaje w wyniku tłoczenia na zimno nasion sezamu – najprawdopodobniej jednej z najstarszych roślin oleistych znanych człowiekowi. Ma mnóstwo potężnych przeciwutleniaczy (witaminę E, sezaminy i sezamoliny) chroniące skórę przed wolnymi rodnikami odpowiedzialnymi m.in. za starzenie się skóry.

Cenny nienasycony kwas linolowy (prawie połowa całego oleju) i inne zawarte w oleju kwasy tłuszczowe działają na skórę nawilżająco, łagodząco i przeciwbakteryjnie, niwelują suchość i szorstkość skóry, odbudowują barierę naskórkową regulującą nawilżenie skóry. Ponadto olej posiada bardzo efektywne właściwości regeneracyjne, dzięki którym skóra odzyskuje elastyczność, powstrzymuje rozwój mikroorganizmów oraz ma działanie fot ochronne (SPF 4-5).

Polecany dla skóry dojrzałej, z widocznymi oznakami starzenia, a także do cery suchej lub przesuszonej.

 

OLEJ SŁONECZNIKOWY
Ma bogaty skład: 90% to nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym linolowy omega-6 ok. 70%), witamina E, lecytyna, karoteny, fitosterole, minerały (selen, cynk, miedź, żelazo). Dzięki tak dużej zawartości kwasu linolowego, olej słonecznikowy ma szerokie zastosowanie w kosmetyce. Wzmacnia naturalną barierę ochronną skóry, doskonale zmiękcza naskórek, wygładza skórę i regeneruje. Wykazuje działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Przeznaczony dla każdego typu skóry, ale przede wszystkim do skóry tłustej, mieszanej, zanieczyszczonej. Reguluje czynność gruczołów łojowych, normalizuje wydzielanie sebum, a działanie przeciwzapalne pozwala na szybsze uporanie się z trądzikiem i wypryskami. Nie powoduje powstawania zaskórników.

 

OLEJ ZE SŁODKICH MIGDAŁÓW
Wyciska się go na zimno z nasion migdałowca pospolitego. Zawiera dobroczynne składniki: proteiny, sole mineralne, witaminy A, E, D i witaminy z grupy B oraz duże ilości kwasów tłuszczowych : linolowego (20-30%) i oleinowego (60-70%). Dzięki takiej zawartości, olejek ten zawdzięcza swoje właściwości: nawilża i ujędrnia skórę, zapobiega odwadnianiu się komórek, wzmacnia lipidową barierę ochronną skóry , łagodzi podrażnienia, chroni skórę przed działaniem negatywnych czynników zewnętrznych, opóźnia procesy starzenia. Poprawia ukrwienie skóry i oraz ogólnie ją wzmacnia, wyrównuje koloryt, łagodzi stany zapalne, pomaga zapobiegać rozstępom. Jest bezzapachowy i nie powoduje alergii. Nadaje się do każdego rodzaju skóry, ze szczególnym wskazaniem suchej i wrażliwej (w tym skóry noworodków).

 

OLEJ Z PESTEK WINOGRON
Zawiera dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych (>90%) – kwasu stearynowego, oleinowego, palmitynowego i szczególnie dużo linolenowego (stosowany zewnętrznie wzmacnia barierę naskórka, hamuje przed utratą wody, ułatwia wchłanianie substancji odżywczych, zapobiega przedwczesnemu starzeniu się skóry), składniki mineralne, witaminy (A, D, E, K, B6) oraz fosfolipidy, w tym lecytynę o strukturze podobnej do liposomów, dzięki czemu jest doskonale wchłaniany przez naskórek.

Pomaga hamować procesy starzenia się skóry – regeneruje ją i odżywia. Dodatkowo posiada właściwości łagodzące podrażnienia, więc może być stosowany nawet przy bardzo wrażliwej cerze. Dzięki swoim właściwościom odżywczym sprawia, że skóra staje się gładka i rozświetlona. Ma działanie emolientu – nawilża i delikatnie natłuszcza skórę. Z uwagi na wysoką zawartość witaminy E poprawia jędrność i napięcie skóry. Tworzy film ochronny na skórze, dzięki czemu wzmocniona zostaje lipidowa struktura naskórka. Ma silne działanie przeciwutleniające i jest skutecznym środkiem przeciwko wolnym rodnikom skóry.






MASŁO SHEA
Masło shea, zwane również masłem karité (z francuskiego „życie”), jest aromatycznym tłuszczem otrzymywanym z nasion drzewa masłowego rosnącego na obszarze suchej afrykańskiej sawanny.

Właściwości kosmetyczne i terapeutyczne masła shea determinowane są przez niespotykany skład chemiczny tego surowca. Jest ono niezwykle bogate w kwasy tłuszczowe nienasycone, które są kluczowym składnikiem przy odmładzaniu i nawilżaniu skóry oraz inne równie cenne związki działające przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie (np. fitosterole, witaminy A, E, F, katechiny, kwas trans cynamonowy – naturalny filtr UV).

Masło szybko się wchłania, odżywiając i regenerując skórę, pozostawiając na niej ochronny płaszcz lipidowy. Nie pozostawia tłustej warstwy, długo utrzymuje się w głębszych warstwach skóry. Pomaga zachować wilgoć i zmniejszyć utratę wody, tworząc barierę ochronną na powierzchni skóry, zapobiegając przesuszeniu i łuszczeniu się skóry, a tym samym poprawiając jej elastyczność. Pomaga też redukować zmarszczki wywołane m. in. przesuszeniem naskórka.

Masło wspaniale sprawdzi się dla każdego rodzaju skóry, szczególnie suchej, wiotkiej, starzejącej się. Polecane jest też zawsze wtedy, gdy skóra potrzebuje pomocy i ukojenia, a więc zalecane na: cellulit, rozstępy skórne, wysypkę na skórze, łuszczenie się skóry po opalaniu i poparzenia słoneczne, swędzenie skóry, ukąszenia owadów, odmrożenia, alergie skórne, trądzik, wypryski, opryszczkę, dermatozę. Poprawia również kondycję w takich zaburzeniach jak: pęknięcia skóry, np. na piętach czy łokciach, stwardnienia skórne, uszkodzenia skóry spowodowane wysoką temperaturą oraz radioterapią.

 

MASŁO KAKAOWE
Jest naturalnym kremowym tłuszczem roślinnym otrzymywanym z ziaren kakaowca. Wykazuje silne działanie natłuszczające, nawilżające oraz ochraniające. Jest biozgodne ze skórą człowieka, co oznacza, że składniki w nim zawarte są przez skórę tolerowane i łatwo wchłaniane i nie powodują alergii kontaktowej.

Korzystne działanie masła kakaowego wynika z dużej zawartości witaminy E i polifenoli – naturalnych przeciwutleniaczy o szerokim spektrum działania. Polifenole wpływają hamująco na procesy zapalne, pomagają w problemach skórnych, wypryskach, zapaleniu skóry, oparzeniach słonecznych. Zmniejszają ilość uszkodzeń i wzmacniają procesy odnowy i regeneracji komórek skóry. Powstrzymują procesy starzenia. Skóra jest zdrowsza, bardziej elastyczna, odporniejsza na czynniki szkodliwe.

 

MASŁO Z MANGO
Pozyskiwane jest z pestek owoców mango indyjskiego, poprzez tłoczenie na zimno. Ma bardzo dobre właściwości gojące. Stosuje się go w przypadku owrzodzeń, ran, popękanej skóry, pęknięć ust, popękanych pięt, itp. Jest bogate w przeciwutleniacze, zmiękcza, nawilża i wygładza szorstką skórę. Zapobiega uszkodzeniom słonecznym, wysuszeniu skóry i powstawaniu zmarszczek. Redukuje degenerację komórek skóry i przywraca jej elastyczność. Może być przydatne w przypadku alergii skórnych, egzemy, łuszczycy, świądu, wyprysku, suchej skóry, szorstkości i popękanej skóry, oparzeń słonecznych, ukąszeniach przez owady, drobnych skaleczeniach, rozstępach, bólach mięśni, przebarwieniach.