Zioła i kwiaty

RUMIANEK
Rumianek jest jednym z najpopularniejszych ziół w kosmetyce. Ze względu na swoje pielęgnacyjne właściwości jest więc składnikiem wielu produktów kosmetycznych. Kwiaty rumianku zawierają substancje, które rzadko występują w świecie roślin. Rumianek zawiera przede wszystkim wyjątkowo dużą ilość (nawet do 1,5 proc.) olejku eterycznego bogatego w związki o specyficznych właściwościach leczniczych, m.in. działający przeciwalergicznie chamazulen, a także alfa-bisabolol i jego tlenki. W kwiatach są również flawonoidy, spiroeter, fenolokwasy, fitosterole, poliacetyleny, garbniki katechinowe, gorycze, związki kumarynowe i śluzowe, cholina, witamina C i liczne sole mineralne. Właśnie tej różnorodności składników rumianek zawdzięcza opinię jednej z najcenniejszych roślin leczniczych.

W kosmetyce, rumianek jest cenny, przede wszystkim, ze względu na swoje niezwykłe właściwości łagodzące. Mało która roślina jest tak idealna do cery podrażnionej, wrażliwej i delikatnej. Ponadto: zmniejsza obrzęki, zmiękcza i ujędrnia skórę, delikatnie ją oczyszcza i odświeża, poprawia też koloryt skóry, delikatnie ją wybielając.

Kosmetyki z rumiankiem polecane są do pielęgnacji skóry problematycznej, zniszczonej, suchej i wrażliwej.

LAWENDA
Lawenda jest jednym z najpowszechniej spotykanych w kosmetyce i aromaterapii surowców. Ze względu na dużą zawartość substancji czynnych (olejki eteryczne, kumaryny, garbniki, flawonoidy, fenolokwasy) działa na skórę odmładzająco, antyseptycznie, wygładzająco oraz dezynfekująco. Metabolity roślinne zawarte w lawendzie wpływają na ukrwienie skóry, a tym samym poprawiają jej odżywienie i pobudzają metabolizm. Polecana jest do leczenia trądziku, łuszczycy, grzybic, oparzeń słonecznych, owrzodzeń, stanów zapalnych skóry. Ponadto olejek lawendowy i ekstrakty z lawendy charakteryzują się działaniem stymulującym wzrost włosów i ograniczającym ich wypadanie.

ROZMARYN
Oprócz powszechnie znanego zastosowania rozmarynu w przemyśle spożywczym, zioło to jest niezwykle cennym surowcem leczniczym i kosmetycznym. Główne składniki czynne w liściach rozmarynu to olejki eteryczne i diterpeny (o silnym działaniu antybakteryjnym), kwas ursolowy i oleanowy (działające przeciwzapalnie, antyseptycznie, chroniące przed promieniowaniem UV, regenerujące oraz przeciwzmarszczkowe), kwas karnozolowy i karnozol (antyoksydanty).
Rozmaryn stosuje się do pielęgnacji skóry tłustej, trądzikowej i podrażnionej – ze względu na działanie bakteriobójcze i odkażające; do pielęgnacji skóry dojrzałej – ze względu na właściwości ujędrniające, antyoksydacyjne i przeciwzmarszczkowe; do pielęgnacji skóry wokół oczu – ze względu na działanie przeciwobrzękowe; w kosmetykach antycellulitowych – ze względu na działanie stymulujące krążenie; do pielęgnacji włosów – ze względu na działanie łagodzące, przeciwłupieżowe i wzmacniające cebulki włosów (tym samym zapobiegając wypadaniu oraz stymulując włosy do wzrostu).

MELISA
Melisa lekarska, zwana także cytrynowym zielem (ze względu na wydzielany aromat), to zioło, które posiada liczne właściwości lecznicze, stosowana jest też z powodzeniem w kosmetyce.
Zawiera olejek eteryczny, garbniki, kwasy organiczne, śluzy, sole mineralne, enzymy, witaminy.
Melisa ma silne działanie uspakajające, łagodzące, odświeżające; stosuje się ją głównie do tonizujących kąpieli i w kosmetykach do przetłuszczającej się cery i włosów.

MIĘTA
Roślina bogata jest szczególnie w olejki eteryczne, zawiera też witaminę A, sole mineralne, garbniki i związki fenolowe, które są przeciwutleniaczami opóźniającymi proces starzenia się skóry. Wykazuje właściwości antyseptyczne, przeciwzapalne, ściągające, a także lekko rozjaśniające skórę. Ma działanie oczyszczające, chłodzące i energetyzujące. Miętę poleca się do cery zanieczyszczonej, trądzikowej, problematycznej, a także wrażliwej i alergicznej. Ze względu na swoje właściwości dezynfekujące dodaje się miętę do mydeł, balsamów i żeli do kąpieli oraz do płynów do higieny intymnej.

MNISZEK LEKARSKI
Wśród różnych zastosowań, mniszek ma pozytywny wpływ na kondycję skóry. W liściach mniszka są m.in. flawonoidy, karotenoidy, minerały: potas, magnez, krzem, oraz witaminy: witamina C, witaminy z grupy B i witamina A. Mniszek ma działanie antyoksydacyjne, dlatego skutecznie walczy z wolnymi rodnikami odpowiedzialnymi za postępowanie procesów starzenia się. Ponadto poprawia cyrkulacje w tkankach oraz działa oczyszczająco, więc cera staje się gładka i zyskuje zdrowy koloryt. Działa regenerująco, przyspiesza gojenie i pomaga naprawiać uszkodzenia skóry. Jest świetnym środkiem wspomagającym leczenie trądziku, bowiem łagodzi podrażnienia, sprawia, że znikają zaczerwienienia, a stany zapalne ulegają znacznej redukcji.

NAGIETEK
Jest jedną z najbardziej uniwersalnych roślin leczniczych i kosmetycznych, o czym decyduje niezwykle bogaty skład substancji aktywnych. Zawiera saponiny, sterole, karotenoidy, flawonoidy, kumaryny, olejek eteryczny. W płatkach kwiatowych są również związki śluzowe, kwasy organiczne, gorycze, żywice, polisacharydy, witamina C i sole mineralne. Tak różnorodny zestaw substancji aktywnych i ich znaczne stężenie sprawiają, że nagietek ma wszechstronne zastosowanie.

Doskonale regeneruje skórę, pomaga uporać się z niemal wszystkimi jej niedoskonałościami – zaskórnikami, trądzikiem, łuszczeniem się, przeciwdziała rozstępom. Likwiduje szorstkość skóry, nawilża i zmiękcza. Działa też wygładzająco i ochronnie dzięki właściwościom antyoksydacyjnym.