Inne dodatki naturalne

ALGI, SPIRULINA
Algi dzięki swoim właściwościom znalazły szerokie zastosowanie w kosmetyce. Są cennym i uniwersalnym składnikiem kosmetycznym – pomocne w pielęgnacji cery mieszanej, tłustej, ale też podrażnionej i suchej. Zawierają białka, tłuszcze, węglowodany, związki jodu, potasu, magnezu, chloru i żelaza oraz śladowe ilości miedzi, cynku, kobaltu, wanadu, strontu oraz witaminy A, E, C i B1, B2, B5, B6, B12 i PP. Szacuje się, że nawet 60% substancji czynnych, zawartych w algach, to polisacharydy, w tym ten najistotniejszy w przemyśle kosmetycznym kwas hialuronowy.

Inny wspaniały składnik alg to kwas alginowy – działa na skórę odmładzająco, immunostymulująco, nawilżająco i regenerująco, ma też zdolność wiązania toksyn. Stymuluje ponadto przemianę materii, usuwa złogi tłuszczu i poprawia krążenie.

D-mannitol i sorbitol, czyli alkohole hydroksylowe, występujące w algach, mają szczególne znaczenie w kosmetyce, ponieważ nie tylko odżywiają i nawilżają skórę, ale również regulują naturalnie zachodzące w niej procesy, przede wszystkim produkcję łoju. Kosmetyki z alg świetnie sprawdzają się w pielęgnacji cer mieszanych i tłustych, gdyż regulują funkcje gruczołów łojowych i hamują rozwój bakterii.

Ważnym składnikiem alg są też nienasycone kwasy tłuszczowe, które stymulują odbudowę i ochronę naskórka, łagodzą podrażnienia, a także działają antyalergicznie i przeciwzapalnie. Dzięki takim właściwościom, algi wykorzystuje się do produkcji kosmetyków przeznaczonych dla cery suchej i skłonnej do podrażnień.

Algi zawierają także substancje (np. rutynę), które pomagają wzmocnić i uszczelnić naczynia włosowate znajdujące się w skórze. Poprawiają ukrwienie skóry i łagodzą skłonność naczynek do pękania, stymulują mikrocyrkulację, ułatwiają usuwanie toksyn.

JEDWAB
Cenne właściwości jedwabiu wykorzystywali już starożytni Chińczycy; dziś również z powodzeniem znajduje zastosowanie w medycynie estetycznej oraz kosmetyce. Głównymi składnikami jedwabiu są białka, które mają ogromne podobieństwo w swoim składzie chemicznym do protein występujących w skórze i włosach. Jedwab przypomina naturalny budulec skóry – kolagen. Ponadto, proteiny jedwabne mają zdolność tworzenia bariery ochronnej na powierzchni naskórka. Posiadają ładunek elektrostatyczny przeciwny do ładunku skóry i włosów, dzięki czemu sprawiają, że kosmetyk posiadający w swoim składzie proteiny jedwabne silnie przywiera do powierzchni.
Dzięki silnej zdolności wiązania i zatrzymywania wody, proteiny jedwabne posiadają właściwości nawilżające oraz zapobiegające utracie wilgoci w naskórku. Ponadto, wykazują działanie intensywnie regenerujące i uelastyczniające, skutkiem czego poprawia się kondycja skóry i włosów, stają się one miękkie i wygładzone. Jedwab nie powoduje podrażnienia, nawet bardzo wrażliwej skóry.

Dodatek jedwabiu sprawia, że mydło ma też ładny połysk, lepiej się pieni i daje wyjątkowe jedwabiste uczucie na skórze.

GLINKI
Glinka kosmetyczna to minerał naturalny, którego działanie polega przede wszystkim na absorpcji zanieczyszczeń, takich jak nadmiar sebum czy produkty metabolizmu skóry. Wpływają korzystnie na metabolizm komórkowy i pobudzają krążenie w skórze. Glinki kosmetyczne zawierają wszystkie potrzebne makro- i mikroelementy w łatwo przyswajalnej formie: krzem, wapń, magnez, potas, żelazo, fosfor, cynk, miedź, selen i inne.Dodatkowo mają niezwykłe właściwości oczyszczające i antyseptyczne. Wygładzają i ujędrniają skórę, usuwają martwe komórki naskórka, a także mają działanie mineralizujące. Glinki wspomagają regenerację skóry oraz zauważalnie wygładzają cerę.

Glinka biała
Biała glinka to najpopularniejsza i najczęściej wykorzystywana odmiana. Jej właściwości ściągające, odżywiające i regenerujące sprawiają, że najlepiej sprawdzają się w pielęgnacji cery suchej, delikatnej, wrażliwej lub zmęczonej ze zmarszczkami. Dzięki znacznej zawartości glinu, działa również łagodząco i zabliźniająco, co wpływa na poprawę kolorytu skóry. Biała glinka jest tak łagodna, że stosuje się ją nawet w pudrach dla niemowlaków.

Glinka fioletowa
Wykazuje działanie przeciwzapalne, wzmaga krążenie krwi, poprawia metabolizm skóry i lepsze dotlenienie tkanek, przyspiesza gojenie się skóry. Absorbuje zanieczyszczenia i nadmiar tłuszczu, zwęża pory. Skóra staje się miękka, gładka, odżywiona, nabiera blasku.

Glinka zielona
Kolejna popularna i cenna glinka o dość silnym działaniu. Najlepsza jest do pielęgnacji skóry tłustej, mieszanej, z egzemą lub łuszczycą. Wykazuje właściwości antyseptyczne i dezynfekcyjne, hamuje namnażanie się bakterii fermentacyjnych i gnilnych, co sprawia, że możliwe jest głębsze oczyszczenie skóry. Ściąga rozszerzone pory oraz reguluje wydzielanie sebum. Właściwości te znalazły zastosowanie w leczeniu trądziku pospolitego, ze zmianami ropnymi i zaskórnikami. Ponadto, dzięki właściwościom ściągającym może być ważnym sojusznikiem w walce ze zmarszczkami.

KAKAO
Kakao jest bardzo bogatym źródłem magnezu, wapnia, chromu, żelaza, manganu i cynku. Powszechnie wiadomo, że kakao świetnie wpływa na samopoczucie i koncentrację, redukuje stres i wyczerpanie, dzięki temu wyroby kosmetyczne z tego naturalnego surowca znalazły zastosowanie w pielęgnacji skóry zmęczonej, zestresowanej i pozbawionej zdrowego kolorytu. Magiczną moc kakao wykorzystuje się również w zabiegach opartych o kojące i odprężające działanie aromaterapii.

Ponadto, kakao pobudza metabolizm komórkowy, regeneruje i koi. Zawarte w kakao składniki działają nawilżająco na odwodnioną, pozbawioną blasku skórę. Kofeina ma działanie antyoksydacyjne, neutralizuje działanie niszczących skórę wolnych rodników. Dzięki temu spowalniają się procesy starzenia się skóry. Polifenole zawarte w kakao pełnią funkcję ochroną dla komórek.

KAWA
Najbardziej znanym i cenionym składnikiem kawy jest niewątpliwie kofeina. Przyśpieszając spalanie tłuszczów, znacznie zmniejsza widoczność cellulitu – przy systematycznym stosowaniu kosmetyków z kofeiną skóra staje się gładsza, jędrniejsza, bardziej napięta.

Innymi wartościowymi składnikami są antyoksydanty (kwasy chlorogenowy i kawowy), sole wiążące cenne pierwiastki (m.in. wapń, potas, magnez, fosfor, żelazo, sód, cynk, miedź, kobalt, nikiel, mangan, chrom), witaminy z grupy B, kwasy organiczne (mrówkowy, octowy, glikolowy i mlekowy). Ziarna kawy zawierają też znaczne ilości kwasów tłuszczowych i olejków eterycznych, a także węglowodany, błonnik i białka. Tak różnorodny skład sprawia, że kawa jest nie tylko smacznym, aromatycznym napojem, ale też składnikiem wielu leków i kosmetyków.

Kawa poprawia mikrokrążenie w skórze, działa ujędrniająco, ma właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne, które pomagają zwalczać różne niedoskonałości skóry. Kawa przeciwdziała oznakom starzenia, neutralizuje wolne rodniki – preparaty zawierające kawę odmładzają skórę, przywracają jej zdrowy, promienny wygląd.

Ziarna kawy w naszych kosmetykach używamy pod postacią naturalnej kawy mielonej, fusów, naparu oraz olejowego maceratu (np. w antycellulitowym peelingu do ciała). Drobiny kawy doskonale złuszczają martwy naskórek, pozostawiając skórę gładką i delikatną. Subtelny masaż pobudza krążenie i znakomicie ujędrnia skórę. Mydło kawowe, oprócz delikatnych właściwości oczyszczających i peelingujących, doskonale sprawdza się też do mycia rąk w kuchni, ponieważ kawa skutecznie usuwa ze skóry nieprzyjemne kuchenne zapachy (np. czosnku, cebuli, ryby).

KOZIE MLEKO
Kozie mleko zawiera kwas mlekowy, który nawilża skórę i chroni przed działaniem wolnych rodników. Kwasy AHA biorą udział w prawidłowym ukrwieniu skóry, regulacji przemiany materii i odnowy jej wierzchniej warstwy. Składniki mleka aktywują procesy regeneracyjne skóry, wzmacniają ściany naczyń włosowatych poprzez aktywację procesu syntezy kolagenu. Mleko kozie w mydle odżywia, zmiękcza i koi skórę, skutecznie i długotrwale ją nawilżając. Mydła na bazie mleka przeznaczone są dla każdego wieku, szczególnie doskonale nadają się dla delikatnej skóry, dla alergików, dzieci.

KURKUMA
W kosmetykach, kurkuma jest stosowana głównie jako składnik przeciwzapalny i antyoksydacyjny. Jest wspaniałym naturalnym środkiem na wszelkiego rodzaju uszkodzenia skóry: zadrapania, otarcia, skaleczenia, rany – dzięki swoim silnie antyseptycznym właściwościom. Ze względu na silny wpływ przeciwzapalny i działanie antybiotyczne nadaje się także doskonałe do środków zapobiegawczych i leczniczych przeznaczonych do stosowania w wielu schorzeniach skóry, w tym trądziku, łojotoku, łuszczycy, przewlekłych wypryskach.
Ponadto, kurkuma to silny antyoksydant, o kilkakrotnie większym działaniu niż witamina E.

MLECZKO KOKOSOWE
Mleko kokosowe nazywane jest złotym środkiem leczniczym. Jest bogatym źródłem aminokwasów, zdrowego tłuszczu, białka, węglowodanów, błonnika, żelaza, sodu, wapnia, magnezu, fosforu, potasu i witaminy C.
Mleczko kokosowe ma właściwości antybakteryjne, antywirusowe i antygrzybicze. Wpływa korzystnie na skórę, włosy, paznokcie, nawilża, odżywia, leczy, regeneruje tkanki i pozwala zachować zdrowy młody wygląd. Jak widać, ma bardzo wszechstronne pozytywne działanie.

MLEKO KROWIE
Mleko zawiera cenne składniki, takie jak białko, wapń, potas, cynk, fosfor oraz witaminy D, B2 i B12 – skutkuje to wspaniałymi właściwościami odżywczymi i pielęgnacyjnymi. Proteiny mleczne doskonale zmiękczają naskórek i wygładzają, a skóra staje się gładka i elastyczna. Poprawiają kondycję skóry, regenerują i pobudzają do odnowy. Chronią skórę przed wysuszeniem i podrażnieniami.

MŁODY JĘCZMIEŃ
Ma bardzo wysoką wartość zarówno dietetyczną, jak i kosmetyczną, wynika ona z obecności przede wszystkim licznych witamin: z grupy B, C, E, K, kwas foliowy, składników mineralnych: wapń, fosfor, cynk, potas, mangan, oraz aminokwasów, enzymów, błonnika, a także fitohormonów o działaniu estrogennym.
Stosowany zewnętrznie działa odżywczo, antyoksydacyjnie, wygładza, rozjaśnia, ujędrnia suchą, zwiotczałą cerę. Wcnia ścianki naczyń krwionośnych, rozjaśnia skórę i spłyca zmarszczki. Doskonale nawilża, spowalnia procesy starzenia się skóry, dostarcza naturalnych witamin i mikroelementów, wzmacnia odporność immunologiczną skóry. Zalecany jest do wszystkich typów cery.

PŁATKI OWSIANE i MĄCZKA OWSIANA
Wysoka zawartość związków polifenolowych, które mają silne właściwości przeciwutleniające, czyni z owsa doskonały składnik kosmetyków przeznaczonych do skóry dojrzałej i wrażliwej, nawet ze skłonnością do atopii. Owies ze względu na bogactwo składników odżywczych i minerałów doskonale wpływa na kondycję skóry. Kosmetyki z owsem działają zmiękczająco i nawilżająco na skórę, sprzyjają jej regeneracji i łagodzą podrażnienia. Bardzo dobrze ją oczyszczają, jednocześnie łagodząc podrażnienia. Wyraźnie likwidują zaskórniki.

TLENKI
Są to związki chemiczne tlenu z innymi pierwiastkami. W kosmetyce największe zastosowanie mają tlenek cynku, żelaza i tlenek tytanu. Tego typu związki są składnikami tzw. kosmetyków mineralnych. Kosmetyki mineralne coraz częściej zajmują miejsce tradycyjnych kosmetyków, głównie dlatego, że są otrzymywane ze sproszkowanych, sterylizowanych minerałów, startych na drobny proszek, które następnie są mieszane z pigmentami, przetwarzanymi bez zastosowania związków chemicznych. Dzięki temu nie podrażniają skóry, nie powodują swędzenia i nie zatykają porów. Są zatem polecane osobom o cerze wrażliwej, skłonnej do alergii bądź cierpiącym na atopowe zapalenie skóry.

Tlenek cynku – to naturalny minerał będący jednocześnie pigmentem. W kosmetyce ma zastosowanie jako naturalny filtr UV, chroni skórę przed skutkami promieniowania słonecznego. Oprócz ochrony przeciwsłonecznej przyspiesza także gojenie się ran, owrzodzeń i podrażnień, działa antybakteryjnie, ściągająco, pomaga w leczeniu trądziku oraz zmniejsza stany zapalne.

Dwutlenek tytanu – używany w mydlarstwie jako barwnik mineralny, tzw. biel tytanowa.

WĘGIEL AKTYWNY
Węgiel aktywny jest substancją całkowicie naturalną i w odróżnieniu od syntetycznych preparatów jest całkowicie bezpieczny dla skóry – nie występuje ryzyko jego przedawkowania, nie ulega przeterminowaniu i działa natychmiastowo.

Węgiel jest uznawany za najsilniejszy adsorbent występujący w stanie naturalnym – przyciąga i zatrzymuje wiele różnych substancji, m.in. toksyczne gazy, bakterie, wirusy i wydzielane przez nie toksyny, a także substancje rakotwórcze, drażniące i alergogenne. To właśnie dzięki temu ma tak silne działanie detoksykujące, przeciwzapalne i przeciwbakteryjne.

Węgiel aktywny doskonale usuwa ze skóry wszelkie nieczystości, toksyny i nadmiar tłuszczu, odtykając pory, wyrównując jej koloryt, a nawet chroniąc przed wolnymi rodnikami. Podczas kontaktu ze skórą, cząsteczki węgla są w stanie przyciągać zanieczyszczenia nie tylko z powierzchni, ale nawet z głębszych warstw skóry. Otwierają pory i oczyszczają je, usuwając zanieczyszczenia i martwe komórki naskórka.

Mydła z dodatkiem węgla aktywnego mają więc działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, oczyszczające. Nadają się dla skóry trądzikowej, podrażnionej, pogryzionej przez owady, ale też doskonale sprawdzają się do higieny intymnej.

ZIELONA HERBATA
Jest bardzo cennym surowcem kosmetycznym. Powstaje z młodych niesfermentowanych listków, suszonych tuż po zbiorze. Jest bogata w polifenole, kofeinę, taninę, żelazo, potas oraz witaminy: A, C, PP, E i K, i inne związki. Bogactwo tych składników sprawia, że kosmetyki z jej domieszką pełnią rolę przeciwutleniaczy, chronią skórę przed starzeniem się, mają działanie przeciwzapalne. Kofeina usprawnia krążenie krwi i polepsza dotlenienie komórek, witaminy poprawiają koloryt skóry i ja odżywiają.

Z dobrodziejstw zielonej herbaty mogą skorzystać osoby o różnych typach cery. Polecana jest jednak głównie dla cery dojrzałej, zmęczonej, z objawami zwiotczenia czy przesuszenia.