herbata NA ZDROWIE!

Herbata NA ZDROWIE! rozbudzi wszystkie zmysły nawet w najbardziej ponury poranek. Energetyczne serce tej mieszanki tworzą owoce: RÓŻY, GŁOGU, CZARNEGO BZU oraz MALINA, dodatkowo wzmocnione  CZARNĄ HERBATĄ CEJLON.  Jej uwodzicielska słodkość przełamana jest pikantnym IMBIREM oraz TYMIANKIEM. Razem z LIPĄ oraz NAGIETKIEM kompozycja ta stanowi stymulujący koktajl na poprawę zdrowia oraz nastroju.

.

Staraliśmy się, aby herbata miała ładną stronę wizualną, miłą dla oka kompozycję, aby kusiła nie tylko zawartością składników, ale też atrakcyjną barwą i różnorodnością.

.

Herbata nie jest lekiem, jednakże pita mniej lub bardziej regularnie pozwala przemycić składniki korzystne dla dobrej kondycji  naszego ciała. I duszy :) Z przyjemnością i tak przy okazji :)

słoiczek 200ml / 50g

Więcej szczegółów

30,00 zł

B e e NATURAL. Tylko naturalne składniki.

składniki: imbir kandyzowany (imbir, cukier), herbata czarna Cejlon, malina liofilizowana, owoc głogu, owoc róży (skórka), kwiat bzu czarnego, owoc bzu czarnego, kwiat lipy, korzeń echinacei (jeżówki), płatki nagietka, tymianek

Nie zawiera żadnego dodatkowego aromatu.

.

IMBIR –Swoje wszechstronne, dobroczynne właściwości zawdzięcza olejkom eterycznym, surowym włóknom, makroelementom, takim jak: fosfor, magnez, potas oraz szeregu substancji bioaktywnych o działaniu przeciwzapalnym i przeciwutleniającym. Zbawiennie oddziałuje na procesy trawienia, łagodzi bóle żołądkowe, wzmaga apetyt. Dzięki swoim właściwościom przeciwwymiotnym znajduje zastosowanie jako naturalne remedium przeciw chorobie lokomocyjnej. Jest skuteczny przy porannych mdłościach u kobiet ciężarnych, uśmierza bóle miesiączkowe - może więc stanowić naturalną alternatywę dla aptecznych leków przeciwbólowych. Imbir posiada również właściwości przeciwdrobnoustrojowe. Żucie małego kawałka świeżego imbiru łagodzi bóle zębów, dezynfekuje jamę ustną. W okresach jesienno-zimowych jest niezastąpionym środkiem pobudzającym układ odpornościowy do walki z chorobami. Wspomaga organizm przy przeziębieniach, nieżytach gardła i oskrzeli oraz kaszlu. Pozytywnie wpływa na układ krążeniowy, poziom cholesterolu we krwi. Poprawia ukrwienie mózgu, zwiększa wydajność umysłową oraz koncentrację.

HERBATA CZARNA CEJLON – Uprawiana jest na niedużej wyspie - Sri Lance. Jest perełką wśród herbat. Swoją popularność zdobyła dzięki niesamowitemu aromatowi. Jej wyrazisty, często cierpki smak trafiaw gusta wielu osobom, nawet laikom w piciu herbaty. Regularnie spożywany napar z czarnej herbaty Cejlon przyczynia się do utrzymania właściwego stanu zdrowia jamy ustnej. Dzieje się tak dzięki zawartemu w niej fluorowi zwalczającego próchnicę. Herbata ta bogata jest we flawonoidy, które wychwytują i zwalczają wolne rodniki, spowalniając tym samym procesy starzenia się organizmu. Natomiast znajdujące się w niej katechiny wpływają na zdrowy wygląd skóry oraz poprawiają samopoczucie . Czarna herbata Cejlon pozytywnie oddziałuje na nasz układ sercowo-naczyniowy. Przeciwdziała zawałom serca, obniża poziom cholesterolu.

MALINA Owoce maliny stanowią bogate źródło substancji, które działają profilaktycznie oraz leczniczo przy wielu jednostkach chorobowych, w tym w chorobach cywilizacyjnych. Charakterystycznymi związkami chemicznymi dla owoców maliny są związki polifenolowe, kwasy organiczne, flawonole. Owoc maliny stanowi bogate źródło makroelementów – potasu, wapnia, magnezu, cynku, mikroelementów, jak miedź czy żelazo, oraz witamin - A,C i E. Posiada właściwości antyoksydacyjne . Działa przeciwzapalnie, reguluje pracę układu pokarmowego, pobudza oczyszczanie organizmu z toksyn, obniża ciśnienie krwi, chroni przed miażdżycą, a dzięki wysokiej zawartości żelaza wspomaga leczenie anemii.

Owoce maliny stosowane są przy przeziębieniach, działają napotnie, przeciwgorączkowo. Stanowią główny składnik wielu syropów dla najmłodszych stosowanych w okresie zmniejszonej odporności organizmu.

Użyta w naszej herbatce malina została poddana liofilizacji, czyli specjalnemu procesowi suszenia poprzez mrożenie. Proces ten pozwala na zachowanie w produkcie wszystkich składników odżywczych.

ÓG, OWOC – Większość osób kojarzy głóg z jego korzystnym oddziaływaniem na układ sercowo -naczyniowy. Ma on jednak dużo więcej zalet. Owoce głogu posiadają właściwości lecznicze dzięki zawartości wielu związków chemicznych takich jak: składniki mineralne (fosfor, potas, magnez, sód), kwasy tłuszczowe, kwasy organiczne, związki polifenolowe, spore ilości witaminy C. Wykazuje właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Najbardziej słynie ze swojego potencjału na obniżenie stężenia cholesterolu całkowitego, frakcji LDL oraz triglicerydów przy jednoczesnym wpływie na wzrost cholesterolu HDL- tego dobrego. Poprzez działanie antyagregacyjne zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia udaru mózgu czy chorób wieńcowych. Wpływa korzystnie na układ odpornościowy. Uważa się również, że stanowi antidotum na niestrawności, biegunki czy nawet bezsenność.

RÓŻA, OWOC –Róża stosowana była w ziołolecznictwie już w czasach Hipokratesa. W czasach II wojny światowej została doceniona za właściwości lecznicze. Od tej pory cieszy się dużą popularnością, przede wszystkim za wysoką zawartość witaminy C, co nadaje jej miano jednego z najbogatszych źródeł tej witaminy. Zawarta w owocach róży witamina C zapobiega rozwojowi przeziębień i grypy, działa przeciwzapalnie, wpływa na wzrost produkcji kolagenu (co skutkuje m.in. piękną, promienną cerą), zapobiega chorobom zębów, dziąseł oraz przyczynia się do poprawy przyswajania przez organizm żelaza pochodzącego z żywności. Owoce róży chronią organizm przed wolnymi rodnikami dzięki zawartości wysokiej ilości antyoksydantów, takich jak związki fenolowe, kwas askorbinowy, karotenoidy, również wspomniana wcześniej wit.C. Zawarta w róży kwercetyna chroni organizm przed zachorowaniem na nowotwory. Badania wskazują, że owoce dzikiej róży mogą stanowić element terapii osteoporozy. Regularne spożywanie ekstraktu z owocu róży obniża poziom cholesterolu, co jest bardzo istotne dla pacjentów z otyłością, hiperlipidemią. Inne właściwości tego owocu to działanie ściągające, moczopędne, przeciwzapalne.

BEZ CZARNY, KWIAT I OWOC– Często kwiat ten kojarzy się nam z dzieciństwem, kiedy to mama czy babcia podawały nam soki na bazie czarnego bzu, gdy za oknem szalała mroźna zima a nasza odporność była obniżona. Napary z kwiatu bzu czarnego wykazują działanie napotne, wykrztuśne, przeciwzapalne, moczopędne, co stanowi wskazanie do stosowania ich w okresie przeziębień. Kwiaty bzu czarnego są dobrym źródłem flawonoidów, fenolokwasów, triterpen, steroli,olejku eterycznego. Bardzo ciekawą cechą tego kwiatu jest jego efekt przeciwbakteryjny.

LIPA, KWIAT – Zastosowanie kwiatów lipy sięga czasów Średniowiecza. Tę długą tradycję zawdzięcza swoim wielokierunkowym działaniom. Substancje zawarte w kwiatostanach lipy działają łagodząco, nawilżająco, osłaniająco. Napary z lipy wykorzystywane są jako środek napotny przy pierwszych oznakach przeziębienia, kaszlu. Lipa łagodzi podrażnienia gardła i przekrwienie śluzówki nosa.Wykazuje także działanie uspokajające, antyoksydacyjne, moczopędne. Wyciągi z kwiatów lipy są bardzo pomocne przy dolegliwościach trawiennych. Działają rozkurczowo, co ułatwia przepływ żółci do dwunastnicy. Ponadto stanowi środek ułatwiający trawienie poprzez pozytywny wpływ na ruchy robaczkowe jelit, tzw. perystaltykę jelit oraz zwiększa wydzielanie soków trawiennych.

ECHINACEA, KORZEŃ –Pod tą łacińską nazwą kryje się roślina o pięknym kwiatostanie – Jeżówka Purpurowa. Jest rośliną stosowaną przy schorzeniach infekcyjnych, przede wszystkim dróg oddechowych. Wykazuje wielokierunkowe działanie na reakcje odpornościowe. Jednym z nich jest działanie immunomodulujące. Działanie to polega na wpływie wyciągu roślinnego na metabolizm komórek (makrofagi, limfocyty, granulocyty) w układzie odpornościowym. Komórki te stanowią pierwszą linię obrony układu odpornościowego. Jeżówka zatem pobudza zdolność komórek do obrony przed groźnymi patogenami. Działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo, przeciwgrzybiczo. Uznana jest za jeden z najskuteczniejszych naturalnych preparatów stosowanych przy przeziębieniach, pierwszych oznakach grypy, kaszlu oraz bólu gardła.

NAGIETEK – Doceniamy nagietka za występujące w jego składzie karotenoidy, saponiny, flawonoidy, kwasy organiczne – kwas salicylowy, olejek lotny, żywice i sole mineralne. Znajdujące się w nim polisacharydy odpowiadają za aktywowanie naszego systemu odpornościowego, co stanowi ogromy ratunek dla osób dotykanych przez nawracające infekcje. Nagietek nasila tzw procesy fagocytozy w organizmie, polegające na niszczeniu bakterii, wirusów oraz grzybów. Koszyczek nagietka polecany jest przy leczeniu powiększonych węzłów chłonnych, przy stanach zapalnych i nieżytach gardła, a także przy występujących aftach czy chorobach przyzębia. Dzięki zawartości kwasu salicylowego posiada właściwości delikatnie napotne dlatego też, zalecany jest do stosowania przy infekcjach przebiegających z gorączką.Regularne spożywanie naparów z nagietka poprawia sekrecję soku żołądkowego i żółci. Jego działanie rozkurczowe łagodzi skurcze żołądka i jelit. Chroni organizm przed wolnymi rodnikami, jak i substancjami toksycznymi.

TYMIANEK–Wykazuje szerokie działanie prozdrowotne. Znajdujące się w nim olejki eteryczne, głównie tymol, minerały, witaminy z grupy B, witamina C, flawonoidy sprawiają , że tymianek ma tak dużą moc. Posiada m.in. właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwpasożytnicze. Stanowi istotny składnik naszej herbaty, gdyż jest doskonałym środkiem na wszelkie infekcje dróg oddechowych: jamy ustnej, migdałków , gardła, dzięki swoim działaniom wykrztuśnym, rozkurczowym i antyseptycznym. Wykazano, że olejki eteryczne znajdujące się w tymianku działają podobnie jak niektóre grupy antybiotyków. Dlatego też uznaje się, że tymianek może stanowić naturalny środek wspomagający przy wszelkich infekcjach. Tymianek znalazł również zastosowanie przy dolegliwościach związanych z układem pokarmowym. Dodany do potraw sprzyja lepszemu ich trawieniu. Pomaga w walce z biegunką, zaparciami i niestrawnością. Wykorzystuje się go do łagodzenia dolegliwości jelitowych, żołądkowych, wątrobowych.

W opisach poszczególnych składników skorzystaliśmy z ogólnodostępnej literatury i źródeł informacji, opisy mają charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny i nie stanowią porady medycznej.

Sposób użycia

Sposób użycia

1 pełną łyżeczkę herbatki zalej 200ml wrzącej wody. Zaparzaj 3-5min. Polecamy użyć zaparzaczki do herbaty lub papierowego filtra. Herbata jest znakomita zarówno na gorąco, jak też na zimno – wystudzona i ewentualnie z dodatkiem lodu.

Opinie klientów

2021-08-07

Herbatka cudowna. Od pierwszego łyka można się zakochać w smaku. Ta herbatka + ciekawa lektura = pełny relaks :)

Napisz swoją opinię!

Napisz opinię

herbata NA ZDROWIE!

herbata NA ZDROWIE!

Napisz opinię

Wysyłka

Wysyłka GRATIS do zamówień powyżej 170 zł
Wysyłka w ciągu 48 h
Do każdej przesyłki dołączamy GRATISY