Awokado - masło bogów

Dodane przez: Miodowa Mydlarnia Dnia: 07.08.2016 Wyświetlenia: 63

Zacznijmy od tego, że owoc awokado wydaje się być całkiem nowym wynalazkiem kulinarnym we współczesnej Europie, nie przez każdego lubianym i docenianym. Smak awokado jest, hm, dziwny, niektórzy twierdzą, że mdły, a inni, że w ogóle owoc ten nie ma smaku. Większość popularnych owoców jest przecież bardzo wyrazista w smaku, słodka, kwaśna, cierpka, po prostu konkretna. Awokado kompletnie nie przypomina smakowo żadnego chyba z owoców, po które tak chętnie sięgamy na co dzień. Plus ta konsystencja – albo zbyt twarda, albo mazista, wcale nie chrupka i tryskająca sokiem. Do jedzenia awokado trzeba chyba dojrzeć, przekonać się (podobnie ma się sprawa z oliwkami), ale przede wszystkim nauczyć się rozróżniać fatalny w smaku owoc niedojrzały od miękkiego, maślanego, pełnego charakterystycznego smaczku awokado dojrzałego. Um, pycha. Mało który owoc smakuje tak świetnie z solą i przyprawami (no, może poza kultowym zestawieniem: cytryna + sól + tequila, lecz efekt zamierzony jest inny ;)).

Chociaż nie tak powszechne u nas, w obu Amerykach zjadane jest chętniej i wykorzystywane z powodzeniem w obszarach pozakulinarnych. Już rdzenni mieszkańcy Meksyku nazywali tę roślinę „drzewem z jądrami” (zapewne ze względu na gruszkowaty kształt owoców), a miąższ awokado uznawali za skuteczny afrodyzjak. Ale przede wszystkim cenili awokado za wyjątkowe wartości odżywcze, a trzeba pamiętać, że było to bardzo, bardzo dawno temu – ponad 7 tys. lat przed naszą erą. Dziś ok. 75% owoców awokado pochodzi z Ameryki Północnej, część upraw znajduje się w Azji i Afryce, a tylko ok. 2% w Europie – głównie w Hiszpanii.

 

 

Awokado jest drzewem długowiecznym, może żyć sto lat i więcej, jest wysokie na 20 – 25m, chętnie i obficie owocuje. Co ciekawe, dojrzewanie owoców awokado trwa całkiem długo: 6 – 8 miesięcy, by przybrać kształt zielonej, owalnej gruszki, wypełnionej ogromną pestką i maślanym miąższem w odcieniach od jasnozielonego po żółty. Tak, tak, są też awokado z żółtym środkiem. Nie  zdawaliśmy  sobie wcześniej sprawy, że istnieje mnóstwo rodzajów awokado (nasza ignorancja czasem nas zawstydza), awokado to awokado. Spójrz poniżej, zaprezentowane są tu odmiany uprawiane na Hawajach.

 

źródło zdjęcia: http://www.hawaiifruit.net/Avocado.pdf

 

Awokado ma niezwykle korzystny wpływ na zdrowie człowieka. Jest uważane za owoc bardzo kaloryczny w porównaniu do innych owoców, ma ok. 160kcal w 100g. Jabłko i brzoskwinia mają po 48g, gruszka 56g, uważany za kaloryczny banan 90g. Awokado niemal dwukrotnie więcej niż banan. Ta wysoka kaloryczność wynika z dużej zawartości tłuszczy, rekordowej w świecie owoców: ok. 15g na 100g, podczas gdy w zdecydowanej większości owoców to ułamek grama. W średniej wielkości awokado jest ok. 40g tłuszczu i ok. 400kcal. Wow, to naprawdę dużo, ale jaki to tłuszcz!!! Baaardzo dobroczynny dla zdrowia. Nie przypadkiem mądrzy ludzie w odległych czasach nazwali awokado masłem bogów. Tak dobrym, że tylko dla bogów. Nie ma w zasadzie komórek, tkanek, narządów w organizmie człowieka, które nie skorzystałyby ze skarbów awokado. Oto najważniejsze składniki aktywne zawarte w tym owocu: mnóstwo dobrych kwasów tłuszczowych, witaminy E i potasu, są w nim także aminokwasy, luteina, inne sole mineralne (w tym żelazo, cynk, miedź, magnez) i witaminy, kwas foliowy, sporo błonnika i zero cholesterolu.

 

Owoc awokado i zawarty w nim olej mają wyśmienity wpływ na największy organ człowieka – na skórę. Polecany jest zwłaszcza dla cery dojrzałej. Redukuje zmarszczki, poprawia napięcie  i uelastycznia. Chroni przed działaniem szkodliwych czynników zewnętrznych oraz wolnych rodników. Pobudza także syntezę kolagenu.

Awokado docenią też osoby o cerze suchej i wrażliwej, ponieważ głęboko nawilża, wzmacnia naturalną barierę ochronną skóry i zapobiega ucieczce wody z naskórka. Po zastosowaniu oleju z awokado lub kosmetyku z jego dodatkiem na powierzchni skóry powstaje film ochronny, dzięki czemu jej stan znacznie się poprawia. Olej z awokado ma również działanie łagodzące i przeciwzapalne.

 

 

Miodowa Mydlarnia przygotowała kilka kosmetyków ze znacznym udziałem zarówno samego owocu awokado, jak też oleju z awokado. Są to:

mydło naturalne AWOKADO Z JEDWABIEM I MNISZKIEM LEKARSKIM
mydło naturalne KOKOS, BIAŁA GLINKA I OLEJ Z AWOKADO
mydło naturalne MLEKO KOZIE, MIÓD, OWIES I OLEJ Z AWOKADO
masło do twarzy i ciała GENTLEMAN
REGENERUJĄCY PEELING DO CIAŁA z woskiem pszczelim

Bardzo lubimy te kosmetyki. Są w pełni naturalne i wnoszą odrobinę przepychu i luksusu do naszej łazienki.

Bądź co bądź, jesteśmy przecież bogami naszego życia.

Komentarze

Dodaj komentarz