Darmowa dostawa od 170,00 zł
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Zbieramy pyłek

2016-05-15
Zbieramy pyłek

Zbieranie pyłku pszczelego jest sytuacją niezwykle fascynującą. De facto, to pszczoły zbierają, a ludzie, czyli my ;), ten wspaniały dar natury tylko odbieramy. Niemniej, za każdym razem jesteśmy zadziwieni i czujemy wręcz dziką, taką prawdziwie dziecięcą radość kiedy patrzymy na żółto-kolorowe kuleczki pyłku. Traktujemy to zjawisko w kategorii cudu natury, jak zresztą wszystko, co z życiem pszczół jest związane.

Każdy widział zapewne pyłek kwiatowy – maluśkie drobinki na pręcikach kwiatów, za pomocą których możliwe jest zapylanie a w efekcie końcowym wydanie przez roślinę owocu/nasiona. Skąd więc forma kuleczki, którą pszczoła przynosi do ula? Otóż jest to rezultat żmudnej pracy jaką pszczoła wykonuje latając od kwiatka do kwiatka, tarzając się w jego wnętrzu. Pyłek osiada na włoskach (tak! Pszczoła ma włoski!) głowy i ciała, wygląda wtedy przeuroczo, umorusana pyłkiem od czułek po „pięty”. Pszczoła sczesuje cały pyłek z ciała i „uklepuje-ubija” go na tylnych nóżkach w specjalnych koszyczkach, nadając im formę spłaszczonych kuleczek (zwanych obnóżami). Warto wiedzieć, że dwa obnóża mogą zawierać nawet 3 -4 mln ziarenek pyłku – aby zebrać taką ilość pszczoła musi odwiedzić ok. 500 kwiatów. Imponujące, prawda? Interesujące jest też to, że pszczoły wiedzą, kiedy i skąd mają zbierać pyłek.

Żeby zebrać pyłek, pszczelarz instaluje w ulu specjalny element z otworkami, przez które muszą przejść pszczoły chcąc dostać się do ula (tzw. poławiacz pyłku). Pszczoła, która niesie pyłek jest ciut za duża, aby swobodnie przedostać się do wnętrza ula, musi więc niejako przecisnąć się przez otworki, osypując tym samym pyłek na tackę. Jest to widok niezapomniany – tysiące kolorowych kuleczek, a w każdej najlepszy naturalny suplement odżywczy na świecie, jaki człowiek może pozyskać. W pyłku zidentyfikowano ponad 250 różnych związków aktywnych, m.in. przeróżne białka, węglowodany, tłuszcze, minerały, witaminy, enzymy, hormony, kwasy organiczne i całe mnóstwo cennych, niezbędnych do życia związków chemicznych, których nazwy niewiele mówią dla przeciętnego człowieka.

 

To nie jest jednak koniec procesu pozyskiwania pyłku. Pyłek jest najczęściej lekko wilgotny, bo pomimo tego, że pszczelarz powinien go zbierać tylko w dniach suchych, bezdeszczowych, to przecież zawsze w naturze jest trochę wilgoci, choćby z rosy porannej czy naturalnej wilgoci lasów. Należy więc zawsze pyłek wysuszyć w specjalnych suszarkach, następnie oczyścić z jakichkolwiek obcych drobin, przemrozić w temperaturze ok. -20°C, aby pozbyć się ewentualnych drobnoustrojów, i jeszcze raz dokładnie wysuszyć. Wszystkie te czynności należy wykonać bardzo starannie, aby nie zniweczyć trudu i pracy pszczół i uzyskać wysokiej jakości cudowny produkt odżywczy i terapeutyczny.

To co nas fascynuje zarówno w naszej pasiece i pracowni kosmetycznej, to barwa, kolor, odcienie. Pyłek pszczeli jest wymarzonym obiektem do zachwytu.

Oto lista wybranych roślin i kolor pyłku tych roślin (możliwe są też inne kolory, w zależności od gatunku, rodzaju rośliny).

agrest – bladożółty

bławatek – szarobiały (zaskoczenie, bo wcale nie niebiesko-chabrowy, jak by się wydawało)

brzoza – czerwony (kolejna niespodzianka)

dereń – żółty

gorczyca – cytrynowożółty

gryka – jasnożółty

czereśnia – brązowoczerwony

grusza – jasnozielonkawy

jabłoń – jasnoszary

jarzębina – zielonożółty

kasztanowiec – ciemnoczerwony

koniczyna – brunatnoszary (ciekawie, prawda?)

leszczyna – jasnożółty, oliwkowożółty

lipa – jasnozielony, ciemnożółty

łubin – pomarańczowy

mak – ciemnoszary-czarny-ciemnofioletowy (wprost cudowny)

malina – szarawobiały

mniszek – pomarańczowy

nawłoć – jasnopomarańczowy

olsza – szaro-czerwono-żółty

porzeczka – zielonożółty

rzepak – jasnożółty (zupełnie jak cytryna, śliczny)

słonecznik – jasnożółty

tarnina – ciemnokawowy

topola – piaskowożółty, kremowożółty

wierzba – żółty, pomarańczowy

wiśnia – jasnożółty

żmijowiec – ciemnoniebieski

 

Pyłek pszczeli jest niewątpliwie cennym produktem odżywczym, ale też wspaniałym surowcem kosmetycznym, który wzbogaca produkty kosmetyczne w składniki aktywne.

W Miodowej Mydlarni używamy pyłku w mydłach naturalnych, np. w mydle PLASTER MIODU, LEN Z PYŁKIEM PSZCZELIM czy KAROTKA Z MIODEM, PYŁKIEM I OLEJEM MIGDAŁOWYM, oraz w maseczkach do twarzy, szyi i dekoltu.

Dbamy o Twoją prywatność

Nasz Sklep wraz z Zaufanymi Partnerami przetwarza Twoje dane osobowe zbierane w Internecie np. IP Twojego urządzenia oraz informacje zapisywane za pomocą technologii służących do ich śledzenia i przechowywania, takich jak pliki cookies, sygnalizatory www lub innych podobnych technologii.

Pliki cookies wykorzystywane są w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności, a także w celach analitycznych, marketingowych, oraz aby dostosować treści do Twoich preferencji i zainteresowań w tym także do wyświetlania spersonalizowanych treści (reklamowych) oraz do poprawnego działania strony internetowej. Warunki przechowywania lub dostępu do cookie możesz określić w Twojej przeglądarce.

Klikając „ZGADZAM SIĘ, CHCĘ PRZEJŚĆ DO STRONY” wyrażasz zgodę na stosowanie ciasteczek zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki oraz na dostosowanie treści na stronie naszego Sklepu do Twoich preferencji, a także w celach statystycznych i marketingowych, w tym do wyświetlania spersonalizowanych treści (reklamowych). Zgodę możesz wycofać w dowolnym momencie poprzez usunięcie plików cookies z przeglądarki z danego urządzenia końcowego.

Jeżeli klikniesz „NIE WYRAŻAM ZGODY” - nie będzie możliwe wejście na stronę Sklepu.

NIE WYRAŻAM ZGODY
ZGADZAM SIĘ, CHCĘ PRZEJŚĆ DO STRONY
pixel